Friss hírek

2007.11.28. 14:37

487 millió eurós bírságot kaptak a világ vezető üveggyártó cégei

<p>Az európai versenyhatóság szerdán 487 milliós eurós (124 milliárd forint) büntetést szabott ki négy üvegkészítő cégre árkartell miatt. Az amerikai, japán francia és brit cégek 2004-től több összejövetelen állapodtak meg a síküvegek árának összehangolásáról. A cégek fellebbezhetnek a döntés ellen.</p>

Az ilyen ügyekben súlyos büntetéseket kell kiszabni, hogy megfelelő elrettentő hatása legyen a büntetésnek, közölte újságírók előtt Neelie Kroes versenybiztos, hozzátéve: kár, hogy az Európai Bizottság korábbi döntései nem tántorították el a cégeket a kartellezéstől. Az Európai Bizottság adatai szerint az érintett négy cég az 1,8 milliárd eurót érő európai síküveg piac nyolcvan százalékát tartja kézben.

A legnagyobb összeget az amerikai Guardiannak kell fizetnie, 148 millió eurót, őt a brit Pilkington (140 millió euró, 35 milliárd forint) és a francia Saint-Gobain (133.9 millió euró) követi. A Bizottsággal együttműködő, és a vizsgálatot további bizonyítékokkal segítő japán Asahi büntetése 65 millió euró.

A francia és a brit cégek ellen további nyomozást folytat az európai versenyhatóság: azt gyanítják, hogy az autóablak piacon is árkartellben vettek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!