Friss hírek

2007.11.18. 12:20

28 halott az ukrajnai sújtólégrobbanásban

<p>Sújtólégrobbanás volt egy ukrajnai szénbányában vasárnap hajnalban. A legfrissebb adatok szerint 28 halottat találtak a mentőalakulatok és legalább 70 embert még keresnek . A detonáció idején körülbelül 450 munkás volt a föld alatt, közülük 350-et már kihoztak. A hozzátartozók a helyszínre siettek, hogy halljanak szeretteik felől. A mentést nehezíti, hogy a robbanás után keletkezett földalatti tüzet még nem tudták eloltani.</p>

Ukrajna egyik legnagyobb szénbányájában, a Donyec-vidéken lévő Zaszjadkóban naponta tízezer tonna szenet termelnek ki és tízezer embert foglalkoztatnak.

Az elmúlt években számtalan halálos baleset történt ugyanitt. Tavaly szeptemberben 13 ember vesztette életét, nyolc éve ötvenen, 2001-ben 55-en, 2002-ben húszan haltak meg a Zaszjadko bányában.

Az ukrán bányákat a világ legveszélyesebb szénkitermelő helyei közé sorolják. Több helyen még a szovjet érából származó, ósdi felszereléseket használnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!