Friss hírek

2007.11.08. 19:46

25 éves itthon a magántaxizás

<p>Huszonöt éves a magántaxizás Magyarországon, ebből az alkalomból szakmai napot rendeztek csütörtökön a budapesti Közlekedési Múzeumban. A tanácskozást levélben köszöntötte Göncz Árpád volt köztársasági elnök, aki emlékeztetett arra, hogy "volt időszak, amikor érdekérvényesítő képességük révén országos szimpátia kísérte a taxisok megmozdulását" - utalva a taxisblokádra.</p>

1982. január 1-je óta lehet itthon magántaxi-engedélyt kiváltani. A csütörtöki szakmai napon megemlékeztek az 1982 utáni hőskorról, amikor megjelentek az utakon a saját tulajdonú autókat használó magántaxisok, majd sorra alakultak a fuvarszervező irodaként őket összefogó taxitársaságok.

A magyarországi taxizásban a rendszerváltás korszakhatár lett, ekkortól óriási túlkínálat alakult ki bérautókból, miközben a fizetőképes kereslet csökkent. Egyedül Budapesten 10 ezer taxi keresett utasokat, a színvonal visszaesett. A taxik számát azonban nem tudták csökkenteni, mert az Alkotmánybíróság a 90-es években alkotmánysértőnek találta, hogy az önkormányzatok megszabják a taxik mennyiségét.

Itthon a magántaxi-piac sosem volt ténylegesen szabályozva, úgy, ahogy a fejlett nyugati országokban van - mondta a Független Hírügynökségnek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Taxis Szakmai Kollégiumának vezetője. Sipeki József emlékeztetett arra: Budapesten 1300 férőhely van most a drosztokon, miközben 6200 taxi járja az utcákat. Hely nem jut mindenkinek a drosztokon, a használati díjat ugyanakkor mindegyik taxissal megfizettetik - tette hozzá.

A taxisok csütörtökön ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy hét éve nem emelték a budapesti hatósági tarifát, a fővárosi közgyűlés legutóbb levette napirendjéről az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!