Friss hírek

2007.10.19. 14:54

Végveszélyben az ázsiai oroszlán

<p>Kipusztulhat az ázsiai oroszlán egy indiai természetvédelmi szervezet szerint. A mindössze 350 szabadon élő példányból idén eddig 32 pusztult el, jelentették be illetékesek pénteken.</p>

Legutóbb 3 nőstény és két kölyök szenvedett végzetes áramütést egy illegálisan kifeszített villanypásztor miatt, az ázsiai oroszlánok védelmére létrehezott rezervátum határán, Gudzsarat államban.

A park tájékoztatása szerint összesen hat állattal végzett áramütés, nyolc ragadozót orvvadászok öltek meg, öt akkor szerzett halálos sebet, amikor betemetetlen kútba vagy árokba esett. Egy oroszlánt teherautó ütött el, 12 pedig ismeretelen betegség áldozata lett.

A huszadik század elején 20-ra csökkent a világon szabadon élő ázsiai oroszlánok száma, ezért India 1947-ben nemzeti parkot hozott létre a megmentésükre. Az 1400 négyzetkilométeres Gir Parkban 350 példány él az afrikai rokonánál alacsonyabb és zömökebb ragadozóból. Azaz most már ennyi sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!