Friss hírek

2007.10.28. 14:29

Várhatóan a hét elején hazamehet a súlyos vérveszteséggel kórházba szállított kismama

<p>Jól van az a kismama, akinél otthonszülés közben komplikációk merültek fel péntek éjjel ezért súlyos vérveszteséggel szállítottak be a mentők a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházba. Hétfőn vagy kedden már haza is engedik őt és gyermekét is - mondta a Független Hírügynökségnek a kórház ügyeletes orvosa vasárnap. Hozzátette: nem kizárt, hogy az intézmény feljelentést tesz az ügyben, de hétvége lévén egyelőre ez még nem történt meg.</p>

Az anyukát és kisfiát péntek éjjel szállították a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházba háromnegyed 11-kor, miután a szülés után nem vált le a méhlepény és az anya sok vért veszített. Azt nem lehet tudni, hogy a kismama eleve szenvedett-e vérszegénységben és ez okozta-e az állapotát. Ugyanis, ha egy teljesen egészséges emberről van szó, ekkora vérveszteséget csak egy komoly és hosszú vérzés okozhat.

Az ügyeletes orvos elmondta azt is, a kismamának ez már a második gyermeke, az első szülésnél is hasonló komplikációk merültek fel: az anya otthon szült, de a felmerült problémák miatt akkor is kórházba kellett szállítani.

Az édesapa, és a szülésnél jelenlévő bábák, K.Á.Tünde és B. Edina azonban azt állítják, hogy a korábbi híradásokkal ellentétben sem az édesanya, sem a baba nem volt életveszélyes állapotban, amikor kórházba kellett őket szállítani - közölték a Független Hírügynökséggel. A bábák a mentők megérkezéséig a szülő nő mellett maradtak, de a család fogadta őket - tették hozzá, cáfolva a korábbi híreket, amelyek szerint a helyszínre érkező mentősök orvost vagy bábát nem találtak a lakásban. Azt a magyarázatot adták, hogy azért nem látták őket, mert nem akartak találkozni a mentősökkel.

Magyarországon évente pár száz asszony választja azt a lehetőséget, hogy nem egészségügyi intézményben, hanem otthon, vagy születésházban hozza világra a gyermekét, ami bár nem tilos, de nincs idevonatkozó jogszabály. Az otthonszülés szakmai és finanszírozási kérdéseit rendező jogszabály tervezete az Egészségügyi Minisztérium korábbi közlése szerint várhatóan október végére készül el.

Hazai felmérések, amelyek összehasonlítanák az otthoni és a kórházi szülést nem készültek. A Független Hírügynökség által megkérdezett nőgyógyászok szerint a kettő nem is hasonlítható össze. Ugyanakkor Nyugat-Európában illetve az Egyesült Államokban, ahol a szülésznők által vezetett otthonszülésnek évtizedek óta elfogadott gyakorlata van, már a 90-es évektől, több tízezer nő bevonásával készültek felmérések, melyek egyaránt vizsgálták a csecsemőhalandóságot, az újszülöttek születés utáni állapotát, illetve a szükséges orvosi beavatkozások arányát azoknál a szüléseknél, amelyek egyébként komplikációmentesnek igérkeztek.

Az eredmények szerint a csecsemőhalandóságban és a csecsemők születés utáni egészségi állapotában nincs lényeges különbség, de az otthonszüléseknél kevesebb orvosi beavatkozásra (epidurál, vákum, császármetszás, stb) van szükség. A külföldi statisztikákból az is kiderül, hogy a tervezett otthonszülések körülbelül 10-12 százalékban mindig kórházban fejeződnek be: különböző okok miatt az anyák egy részét még szülés előtt, másik részét szülés közben, illetve utána kell kórházba szállítani. A külföldi felmérések azt a következtetést vonták le az adatokból, hogy a tervezett otthonszülés biztonságos alternatívája a kórházinak, amennyiben a kórházakkal megfelelő az együttműködés, az anya és magzata egészségesek, és egészében komplikációmentes szülésre lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!