Friss hírek

2007.10.18. 10:44

Tragédia az újmohácsi kikötőben - az apa nem tarja magát hibásak

<p>Csütörtök reggel elkezdődött az első tárgyalás a Pécsi Városi Bíróságon az újmohácsi kompkikötőben történt tragédia ügyében. Januárban két gyermek vesztette életét abban az autóban, amely a partról a Dunába gurult. Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a gyermekek édesapját.</p>

Az apa a bíróságon vallomást tett. Nem tartja hibásnak magát a történtekért. Ő az állítja, a kompkikötőnél nem a lejtős, hanem a vízszintes szakaszon állt meg az autóval. A gépkocsi motorját leállította, kettes sebességbe tette, a kéziféket pedig behúzta, ezután szállt ki a jegyet venni. A bíróság az anyát tanúként hallgatta ki. A feleség azt mondta, hátul ült a két gyermekkel, a kisebbik fiú előre dőlt a két ülés közé, őt próbálta meg visszahúzni, amikor az autó elkezdett gurulni. A gyermeket nem tudta visszarántani, hogy elérje a kormányt, ezért kiszállt, az autó háta mögött átszaladt a másik oldalra, kinyitotta a kormány felőli ajtót, de a kormányt már nem tudta megfogni, mert a kocsi addigra felgyorsult. Az ajtóba kapaszkodva zuhant ő is a vízbe.

A bíróság további tanukat is meghallgatott és még meg is hallgat majd az ügyben. Az eddigi vallomások ellentmondóak. Van aki úgy látta, járt a motor, van aki azt állítja, hogy az autó a lejtőn állt meg. A bíróság december közepén ül újra össze, akkor várhatóan ítélet születik.

A tragédia 2007. január 3-án történt. A család késve érkezett a komphoz, az apa kiszállt, hogy gyorsan jegyet vegyen az átkeléshez, az anya utána indult. A kocsi ekkor elszabadult, a folyóba gurult. Egy 3 és egy 6 éves gyermek ült az autóban, próbálták őket megmenteni, de nem tudták, vízbe fulladtak.

A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a kézifék nem volt behúzva, és egyébként sem volt üzemképes. Az autóban nem volt gyerekülés, és a gyerekeket nem kötötték be.

Az autónak volt érvényes műszaki vizsgája, de állapotáért a sofőr, azaz az apa felelt. Ha bebizonyosodik, hogy gondatlanul járt el, 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!