Friss hírek

2007.10.09. 16:57

Sztálin-csizmáját is kiállították a Memento Parkban

<p>Egy új állandó tárlat keretében nézhetik meg a látogatók csütörtöktől Sztálin csizmáját a budapesti Memento Parkban. A kortörténeti kiállítóhelyen egy új moziterem is fogadja ezentúl a látogatókat. Az érdeklődők non-stop vetítésen tekinthetik meg Papp Gábor Zsigmond a Kádár-korszak politikai titkosszolgálatáról szóló "Az ügynök élete" című filmjét - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Madary Orsolya, a Memento Park kommunikációs igazgatója.</p>

A Memento Park, vagy ismertebb nevén a Szoborpark, 1993-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Budapest XXII. Kerületében található gigantikus kiállítóhely Eleőd Ákos építészeti alkotásaként egyszerre idézi meg a diktatúrát és a demokráciát. A szoborparkban a főváros köztereiről eltávolított, a kommunista diktatúra emlékművei kaptak helyet. Tavaly felépült a Sztálin-tribün is, mely az eredeti dísztribün, és az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobor méretarányos építészeti és szobrászati emléke.

Csütörtöktől kiállítják a Memento Parkban a diktatúrát jelképező monumentális Sztálin-csizmákat is. Ezek a valóságos és szimbolikus tárgyak, egyszerre jelenítik meg az 1956-os forradalmat, az eltiport szabadság eszméjét és a rendszerváltás pillanatait.

A Memento Park látnivalói három szimbolikus pillanaton keresztül idézik meg a kortörténeti háttér eseménysorozatát. A dísztribün és a Sztálin-csizma az 1956-os forradalmi pillanatoknak állít örök emléket. A szoborpark egyszerre mutatja meg a rendszerváltás előtti diktatúra hatalmi jelképeit, valamint a demokrácia megszületésének forrongó napjairól is árulkodik. A tavaly október 23-án felavatott "Csizma-emlékmű" a Memento Park Tanú terén pedig a szabadság-mítoszt jelképezi.

A kiállítóhely minden nap nyitva tart 10 órától sötétedésig. A Memento Park kommunikációs igazgatója elmondta: ez szó szerint értendő, nyáron este kilencig, télen hétig tartanak nyitva.

Bővebb információ a Memento Park látnivalóiról a: www. mementopark.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!