Friss hírek

2007.10.11. 18:01

SZLOVÁKIA: a GDP 2,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol a jövő évi költségvetés

<p>Az euró 2009. január elsején esedékes bevezetésének is kedvező költségvetést hagyott jóvá a szlovák kormány. Robert Fico kabinetje a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,3 százalékának megfelelő hiánnyal számol jövőre. Az idei tervezett hiány a GDP 2,6 százaléka. Ez azt jelenti, hogy Pozsony egyelőre teljesíti a közös uniós pénznem bevezetéséhez szükséges kritériumoknak.</p>

A kiadási oldalon 380 milliárd korona (vagyis körülbelül 2770 milliárd forintnak megfelelő összeg), a bevételi oldalon pedig 348 milliárd korona szerepel, vagyis a hiány 32 milliárd (tehát nagyjából 234 milliárd forintnyi). Pozsony jövőre 1,8 százalékos inflációval számol - 6,8 százalékos feltételezett gazdasági növekedés mellett.

Az idei büdzséhez képest a szociáldemokrata Robert Fico kormánya az agráriumnak, az oktatás- és egészségügynek szán több pénzt (ágazatonként néhány milliárd koronás növelésről van szó). Emellett Szlovákia többet fordít a lakásprogramra is.

Népszerű döntéseket is hozott a pozsonyi kormány: jövőre már a költségvetésnek is része lesz az, hogy karácsonykor külön nyugdíjat fizetnek ki. A jövő évtől a családok első gyermekük megszületésekor az állam 25 ezer korona (körülbelül 182 ezer forint) egyszeri juttatást ad a szülőknek.

A szlovák költségvetés tervezetét a jövő héten terjesztik a parlament elé. Mivel az ellenzék már most bírálja a javaslatot, élénk vita várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!