Friss hírek

2007.10.09. 11:14

Szabolcsban megy a legtöbb nő emlőszűrésre

<p>A szabolcsi asszonyok használják ki a legjobban az ingyenes emlőszűrési lehetőségeket. Ma már 100 ezer asszonyra vetítve Szabolcsban sokkal keveseben halnak meg mellrákban, mint Budapesten vagy más megyékben, ahol sokkal kedvezőbbek az életkörülmények.</p>

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) öt éve indította el ingyenes emlőszűrési programját. A legjobb eredményt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érte el, ahol kiemelkedően magas a részvételi arány. Csaknem kétezer alkalommal szerveztek buszos utazásokat a kisebb településen élő nőknek is, hogy bevigyék őket a szűrőállomásokra. Így tudták elérni, hogy Szabolcsban most már a legkisebb faluban is magasabb arányban vesznek részt a nők emlőrák-szűrésen, mint az országos átlag. A korai felismerésnek köszönhetően a halálozási ráta is jelentősen javult. Ma már 100 ezer asszonyra vetítve Szabolcsban sokkal keveseben halnak meg mellrákban, mint Budapesten vagy más megyékben, ahol sokkal kedvezőbbek az életkörülmények. A megyék között Szabolcs-Szatmár-Bereg most a 3. legjobb helyen áll a halálozási arányt tekintve, ami öt év alatt fantasztikus eredmény - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Varga Erzsébet, az ÁNTSZ Észak-Alföldi Regionális Intézetének egészségfejlesz! tési osztályvezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon mintegy 2,8 millió a 45-65 év közötti nők száma, akiknek kétévente rendszeresen járniuk kellene emlővizsgálatra. A tapasztalatok szerint a nők mindössze 40 százaléka vesz részt szűrésen. Évente 7200-7500 új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak, és tavaly kétezren haltak bele a mellrákba Magyarországon. Bár javul a helyzet, ezek az adatok még mindig eléggé elszomorítóak. Az emlőrák korai felismerése életet menthet, a szűrésekért nem kell vizitdíjat sem fizetni és a vizsgálatok ingyenesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!