Friss hírek

2007.10.21. 14:42

Svájci parlamenti választások - este 7-re várható előzetes eredmény

<p>Várhatóan vasárnap este 7 órára lesz meg a svájci parlamenti választások előzetes eredménye. A jogosultak majdnem fele leadta voksát, délben zárták be a szavazóhelyiségeket, a voksok összeszámolását megkezdték. Elemzők ismét a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) győzelmére számítanak.</p>

A választási kampányt botrányok kísérték Svájcban. Az SVP-nek például egy olyan plakátot készítettek, amelyen három fehér birka kirúg az országból egy fekete birkát. A képet "A nagyobb biztonságért" felirat kísérte. A nagy felháborodást kiváltott hirdetést rasszistának ítélték, az ENSZ egyik szakértője is arra szólította fel a pártot, hogy távolítsa el a plakátot. Az SVP szerint a kép arra utalt, hogy a bűntetteket elkövető bevándorlókat kiutasítják az országból.

A svájci televízió október 10-i közvélemény-kutatása szerint a Christoph Blocher igazságügyi miniszter vezette SVP a szavazatok 27,3 százalékára számíthat. Ez 0,6 százalékkal lenne több, mint a 2003-as eredmény. A három másik nagy párt közül a Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) 21,7 százalékra, a Svájci Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) és a Svájci Radikális-Demokrata Párt (FDP) éppen csak 15 százalék feletti eredményre számíthat - derült ki a felmérésből.

A kutatás szerint a Zöld Párt lehet az első kis párt, ami átlépi a 10 százalékos határt, és ezzel bejuthat az Államtanácsba. A négy nagy párt 48 éve uralja a svájci kormányt, a Szövetségi Tanácsot. A svájci parlament alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak mind a 200 mandátumáról, az Államtanácsban pedig 46 helyből 41-ről döntöttek vasárnap Svájcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!