Friss hírek

2007.10.15. 09:08

Sólyom László Boszniában és Montenegróban

<p>Háromnapos hivatalos látogatásra Bosznia-Hercegovinába és Montenegróba utazott hétfőn Sólyom László. Az államfő tárgyal a két ország vezetőivel, és több megállapodás ír alá: egyebek mellett egy kormányközi vegyes bizottság létrehozásáról Bosznia-Hercegovinával. Sólyom László az első magyar köztársasági elnök, aki hivatalos látogatást tesz Bosznia-Hercegovinában, és ugyancsak az első magyar államfő, aki a függetlenné vált Montenegróba utazik.</p>

A köztársasági elnök hétfőn Szarajevóban találkozik Bosznia-Hercegovina háromtagú Kollektív Államelnökségének tagjaival (az Államelnökséget az országot alkotó három fő nemzetiség, a bosnyákok, a szerbek és a horvátok képviselői alkotják), valamint a Parlamenti Közgyűlés Házainak Kollégiumaival.

Sólyom László és kísérete kedden találkozik az EUFOR erőkben szolgáló magyar katonákkal a Butmir-táborban, majd Mosztárba, onnan pedig a montenegrói Podgoricába repül, ahol fogadja őt Montenegró elnöke, Filip Vujanovics. Mindkét köztársasági elnök részt vesz a Magyar-Montenegrói Üzleti Tanács ülésén.

A háromnapos út során a magyar államfő több egyezményt ír alá, egyebek mellett egy kormányközi vegyes bizottság létrehozásáról Bosznia-Hercegovinával és egy megállapodást arról, hogy Bosznia-Hercegovina bekapcsolódik a Pécs-Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű projektbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!