Friss hírek

2007.10.12. 06:41

Piacosítanák a közszolgákat - Népszabadság

<p>Alapjaiban átalakul és a piaci jövedelmekhez igazodik a közszolgák bérezése, a Népszabadság birtokába került előterjesztés szerint. A kormánydöntésre váró dokumentum alapja egy felmérés, amely szerint a jelenleg bruttó 712 ezer forintért dolgozó szakállamtitkárok a magánszférában, hasonlóan felelős beosztásban havi 2,5-3 millió forintot keresnének.</p>

Az új rendszer az osztályvezetők, főosztályvezetők és szakállamtitkárok között is differenciálna a munkakör betöltéséhez szükséges tudás és felelősség alapján. Ez alapján szabnák meg a posztok betöltéséhez szükséges képzettséget, írhatnak ki pályázatot a munkakör betöltésére, biztosítanak képzést, karrierlehetőséget és bért. Az új bérrendszerrel tehát nemcsak a jelenlegi köztisztviselői bértábla szűnne meg, de a pótlékok, köztük a nyelvpótlék is. Az új rendszerben ugyanis pontosan meg lesz határozva, mely posztokon van szükség nyelvtudásra - vagyis ott a fizetés is ennek megfelelően magasabb lesz.

Bár az új rend a jövő évtől lép hatályba, csak 2009-ben kezdődne a bérfelzárkóztatás: a különbség felét 2009-ben kapnák meg a vezetők, a kiegészítés másik felét 2010-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!