Friss hírek

2007.10.23. 05:36

OKTÓBER 23 - Állami ünnepségek, pártrendezvények és felvonulások városszerte

<p>Szinte egész nap tartanak majd a fővárosban az 1956-os forradalom 51. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségek, a különféle pártrendezvények, illetve motoros- és gyalogos felvonulások. A legnagyobb tömegeket várhatóan a központi ünnepségek, illetve a Fidesz délutáni nagygyűlése mozgatja majd meg.</p>

Délelőtt 10 órakor a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonják a Magyar Köztársaság lobogóját - mások mellett - Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében. A központi ünnepségek fél órával később a Vértanúk terén folytatódnak, ahol a közjogi méltóságok virágot helyeznek el Nagy Imre szobránál. Ezután a Magyar Honvédség díszegységeinek közreműködésével az 56-osok terén lévő emlékmű koszorúzása következik.

Sólyom László államfő ezt követően a Sándor-palota Tükör Termében átadja a Nagy Imre érdemrendeket, itt részt vesz Szili Katalin házelnök is.

A központi ünnepségek csak este fél nyolckor folytatódnak az 56-osok terén, ahol ismert színészek - mások mellett Jordán Tamás, Hollósy Frigyes és Kamarás Iván - 1956-os versekből mondanak el részleteket, majd egy óriási gömbön, a levegőből érkező női alak kezében, a tér fölé érkezik a forradalom jelképes lángja.
Ezzel szinte egyidőben - háromnegyed nyolckor - a Kossuth téren is fellobban a forradalom lángja.

A központi ünnepségek mellett a Fidesz nagygyűlése vonzza majd várhatóan a legtöbb embert. A legnagyobb ellenzéki párt az Astorinál kezdi a rendezvényt délután három órakor, beszédet mond majd Orbán Viktor pártelnök is. A tömeg a szónoklatok elhangzása után átvonul a Terror Háza elé a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül.

Az SZDSZ és az MDF is az Újköztemetőben, a 301-es parcellánál emlékezik meg a forradalom áldozatairól. Az ellenzéki párt délelőtt fél tizenkettőtől, a liberális párt pedig délután egy órától. Itt beszédet mond majd Kóka János pártelnök is.

A pártrendezvényeken kívül több más megemlékezést is bejelentettek még erre a napra.

A Gój Motorosok felvonulással készülnek: délelőtt 9 órakor indulnak a Jagelló útról, majd a Nemzeti Phanteonhoz mennek, ahol virágokat és mécseseket helyeznek el. Ezután a Szabadság térre hajtanak, majd a város nagyobb csomópontjainak érintésével a Corvin közig, onnan pedig a Margit hídon keresztül a Bólyai utcában lévő Mansfeld szoborig megy majd a felvonulás várhatóan délután fél négyig.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok is végigdübörögnek majd a városon délután fél háromtól Kőbányáról indulva a Petőfi, majd a Margit hídon keresztül a Hermina úti Közlekedési Múzeumig.

A tavalyi Kossuth téri tüntetőkből alakult Rendszerváltó Fórum is vonulásos megemlékezést szervez. A menet délután fél hatkor a Corvin közből indul, majd az Astoria érintésével az Alkotmány utcában ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!