Friss hírek

2007.10.05. 12:38

OÉT - a munkavállalói oldal ellenzi a vízközművek privatizációját

<p>A munkavállalói oldal nem támogatja az 5, még állami tulajdonban lévő vízközmű privatizációját - mondta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Borsik János szerint a közműcégek eladása akár 50-100 százalékos drágulást is eredményezhet. Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: nincs döntés a vízközmű cégek privatizációjáról és szerinte az eladás és egy esetleges áremelkedés között nincs összefüggés.</p>

A vagyontörvény hatályba lépése megnyitja a lehetőséget a még állami tulajdonban lévő, 5 regionális vízközmű cég privatizációja előtt. Egy ilyen lépés hátrányosan érintené a lakosságot, mert még a kormány szakértői is elképzelhetőnek tartanak egy 50-100 százalékos áremelkedést - mondta Borsik János. A szakszervezeti vezető úgy tudja: a vízközmű cégek vezérigazgatói is elhibázott lépésnek tartják a magánosítást. Az Autonómok elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy függesszék fel a közműcégek privatizációs eljárását a vízközmű törvény elfogadásáig, hogy az árképzés szabályozása még a vállalatok eladása előtt megtörténjen.

Nincs döntés az állami tulajdonú vízközmű cégek eladásáról, nem folyik ezzel kapcsolatos privatizációs eljárás - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Tátrai Miklós közölte: még a kormány napirendjén sem szerepel a kérdés. Az államtitkár szerint a privatizációnak közvetlenül nincs köze a díjakhoz, az elismert költségek felsorolását pedig a vízközmű törvény fogja tartalmazni. Ez várhatóan díjemelkedést vált majd ki, de nem akkorát, amelyről Borsik János beszél. A vízszolgáltatás biztosításához szükséges beruházások uniós társfinanszírozással valósulnak meg, a lakosság az önrész egy részét finanszírozza majd. Tátrai Miklós arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon 400 vízközmű cég működik, és ebből 5 van állami tulajdonban, a többi vagy magánkézben, vagy önkormányzati tulajdonban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!