Friss hírek

2007.10.12. 16:25

NOBEL-DÍJ - Nobel-békedíj: A cseh elnök fanyalog, az ENSZ és a környezetvédők elégedettek

<p>Csehország elnöke, Václav Klaus "meglepődött", hogy Al Gore az egyik díjazottja a Nobel-békedíjnak, mivel szerinte nem világos az egykori amerikai alelnök és a világbéke közti kapcsolat - olvasható az államfő irodájának pénteki közleményében.</p>


Klaus az ENSZ-közgyűlésen szeptemberben nyilvánosan megkérdőjelezte a globális felmelegedés létezését. A cseh államfő könyvet is írt a témáról, és abban kifejti, hogy szerinte a környezetvédők a gondolkodásszabadságot akarják korlátozni a kommunista uralomra emlékeztető módszerekkel.

Yvo de Boer, az ENSZ egyik vezető szakembere szerint a klímaváltozás következtében millióknak kellene elhagyni az otthonukat, ami instabilitáshoz vezetne, így világos a béke és a klímaváltozás közti összefüggés. Al Gore nagyon fontos munkát végzett azzal, hogy sok ember figyelmét hívta fel a problémára Oscar-díjas dokumentumfilmjével - mondta de Boer az AFP francia hírügynökségnek pénteken.

Hans Verolme, a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímaváltozási programjának vezetője szerint a Nobel-békedíjjal idén a 21. század elejének legnagyobb kihívását ismerte fel a döntőbizottság. Verolme gratulál mindkét nyertesnek, és arra sürget mindenkit, hogy tegyen a klímaváltozás ellen.

A WWF az elsők között ismerte fel, hogy a globális felmelegedést a légszennyezés okozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!