Friss hírek

2007.10.10. 16:26

Nemzetközi aláírásgyűjtési akció a halálbüntetés ellen

<p>Nemzetközi aláírásgyűjtési akcióba kezdett az Amnesty International azért, hogy halálbüntetést világszerte eltöröljék. A tiltakozóíveket az ENSZ főtitkárához is eljuttatják, hogy az ENSZ közgyűlése dönthessen az ügyben. A szerdai fővárosi rendezvényen 70-80 aláírást gyűjtöttek össze a szervezők.</p>

2006-ban már csak a világ 25 országában volt halálbüntetés, ami csökkenő tendenciát mutat - mondta a Független Hírügynökségnek a budapesti demonstrációt szervező Amnesty International magyarországi igazgatója. Fodor Márk hozzátette: a Halálbüntetés Elleni Világnap magyarországi rendezvényének külön aktualitást ad, hogy kedden Gyurcsány Ferenc találkozott a szingapúri kormányfővel. Az ázsiai városállamban is van még halálbüntetés, ráadásul a lakosság arányához mérten ott hajtják végre a legtöbb kivégzést.

Fodor Márk szerint halálbüntetés sokszor diszkriminatív bírósági eljárás után születik, ahol a szegényeket és a kisebbséghez tartozókat gyakrabban sújtják a legsúlyosabb büntetéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!