Friss hírek

2007.10.15. 14:00

Nemmel szavaz hétfőn az SZDSZ és a köztisztasági javaslatok visszavonását kérik

<p>Nem támogatja az SZDSZ a hétfői parlamenti ülésen annak az öt törvényjavaslatnak a sürgősségi tárgyalását, amit MSZP és a kormány nyújtott be a közélet megtisztításával kapcsolatban. A liberálisok arra kérik a szocialistákat, hogy vonják vissza a javaslatokat és ötpárti megegyezésre törekedjenek - mondta Eörsi Mátyás frakcióvezető hozzátéve, hogy koalíciós egyeztetést is kezdeményeznek az ügyben. Az SZDSZ továbbra sem ért egyet a szocialisták népszavazási kezdeményezésével sem, különösen azután, hogy azt a reggeli frakcióülésen áttekintették. A legalább 30 kérdésből álló kétoldalas lista komoly "érzelmi vihart okozott" a frakcióban -fogalmazott Eörsi Mátyás, aki szerint koalíciós válság nincs, de vita van.</p>

Az SZDSZ álláspontja szerint továbbra is ötpárti megállapodás kell és így kell benyújtani a javaslatokat. Eörsi Mátyás szerint az MSZP-nek lehet, hogy jó, de a Magyar Köztársaságnak nem, ha még mialatt tartanak az egyeztetések már az Országgyűlés előtt vannak a törvényjavaslatok. A liberális politikus szerint ha az MSZP lenne kormányon ők sem lennének hajlandóak részt venni egy ötpárti egyeztetésen úgy, hogy közben a Fidesz már benyújtotta a javaslatokat. "A helyzet súlyos, de nem reménytelen" -fogalmazott a politikus hozzátéve, elvárják minden politikai erőtől, hogy kompromisszumot mutatva törekedjenek az ötpárti egyezségre, különösen a pártfinanszírozás tekintetében.

A liberális frakcióvezető kritizálta az MSZP népszavazási kérdéseit, illetve azok kidolgozatlanságát is, amelyek közül egyet felolvasott: "Egyetért-e azzal, hogy a pártok kiadásait a szokásos piaci árak figyelembevételével ellenőrizze az Állami Számvevőszék?." Eörsi Mátyás kritizálta továbbá a szocialistákat azért is, mert a Fideszhez hasonló saját pártpolitikai érdekeik szerint akarják felhasználni a népszavazást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!