Friss hírek

2007.10.08. 15:05

Nem fizetnek a kartellező útépítők a fővárosnak

<p>Decemberig várja a főváros a kartell miatti kártérítést az útépítő cégektől, ha addig nem fizetnek, bíróságra kerül az ügy. Kicsit több, mint egymilliárd forintot kellene utalnia 8 cégnek, egy hónapja kapták meg a fizetési felszólítást.</p>

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés miatt 2004-ben 600 millió forintra büntetett nyolc útépítő céget. Ezek a Betonút Rt., a Strabag Rt., az Egút Rt., az Alterra Kft., a Hídépítő Rt., a Mota-Engil Rt., a Mélyépítő Budapest Kft. és a Swietelsky Kft.
A GVH az idén márciusban tájékoztatta a főpolgármestert, hogy az önkormányzat mint beruházó kártérítést is igényelhet a megbírságolt társaságoktól. A főváros a szerződéses összeg 16 százalékát kérheti, ami a 6,9 milliárd forintos beruházásnál 1,1 milliárd forintot jelent.
A fizetési felszólításokat szeptember 10-én postázták az érintett cégeknek, abban 30 napos határidő szerepel. Tiba Zsolt, fővárosi főjegyző érdeklődésünkre azt mondta: eddig egyetlen cég sem reagált, egyik sem utalt pénzt. Hozzátette: legkésőbb decemberben pert indítanak az útépítők ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!