Friss hírek

2007.10.06. 13:23

Nem akar konfliktust Brüsszellel Gyurcsány a Lex Mol miatt

<p>Ha nem sikerült összhangba hozni a Lex Molt az Európai Uniós előírásokkal, akkor Magyarország megváltoztatja a törvénytervezetet- jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Financial Times című gazdasági lapnak adott, és szombaton megjelent interjújában. A kérdéses törvényjavaslat megakadályozná, de legalábbis megnehezítené egyes, stratégiainak tekintett ágazatokban, hogy magyar cégeket külföldi vállalat felvásároljon, ha abban idegen államnak is tulajdonrésze van. Az Európai Bizottság kifogásokat fogalmazott meg a tervezettel kapcsolatban és jogi lépéseket is kilátásba helyezett.</p>

Gyurcsány Ferenc a brit gazdasági lapnak nyilatkozva közölte, hogy nem akar konfliktust Brüsszellel a törvénytervezet miatt. A magyar kormányfő egyértelműnek nevezte, hogy a szövegnek összhangban kell lennie a az EU-s szabványokkal, és reményét fejezte ki, hogy ezt sikerült teljesíteni. "Ha nem, akkor megváltoztatjuk (a tervezetet)", jelentette ki Gyurcsány.

Brüsszel szerint a tervezett lépés ellentétes a tőke szabad mozgásának uniós alapelvével. Amennyiben az EB nem kap megnyugtató választ, jogi útra terelheti az ügyet, vagyis eljárást indíthat az EU luxemburgi bíróságánál.

Gyurcsány a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy nem ellenzi a külföldi cégek általi felvásárlásokat, de aggályai vannak az állami kézben lévő vállalatok és szuverén befektetésű alapokkal kapcsolatban. "Azért privatizáltuk a Molt, mert úgy hisszük, hogy magánkézben kell lennie"-hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

A Lex Mol-nak nevezett törvényjavaslatról hétfőn dönt a magyar parlament.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!