Friss hírek

2007.10.30. 16:41

MDF: az adóegyszerűsítés adóemelést takar

<p>Az MDF felszólítja a kormányt, hogy álljon el az úgynevezett kis adók összevonásának tervétől, és hagyja változatlanul az innovációs járulékot, illetve a szakképzési hozzájárulást. Az ezek mellett a rehabilitációs járulékot is érintő egységes erőforrás-fejlesztési hozzájárulás (efeho) valójában adóegyszerűsítésnek álcázott adóemelés - áll az ellenzéki párt közleményében.</p>

Az MDF emlézetet arra, amire adószakértők már rámutattak, az efeho széles körben a terhek növelésével járna, mert egy sor kis mikrovállalkozás és az evások jelenleg nem fizetik a három adó mindegyikét. Például a szakképzési hozzájárulást a bruttó munkabér alapján vetik ki, a bármilyen formában önfoglalkoztató vállalkozók azonban jellemzően nem fizetnek ki maguknak munkabért. A változás nyomán az 50 főnél többet foglalkoztatók terhei külön is növekednének - hívja fel a figyelmet az MDF.

A párt szerint a kormány maga is nagyobb adóbevétellel számol, mert az innovációs alapban az idei 20,3 milliárd forintnál jövőre 3 milliárdot tervez, holott a 15 százalék növekményt nem támasztja alá a gazdaság várható növekedése.

Az MDF azt javasolja, hogy a kormány fogadja el a gazdasági érdekképviseletek véleményét, és hagyja meg az innovációs, valamint a szakképzési járulékot, mert ezek serkentik a gazdasági növekedést. Ehelyett valódi adóegyszerűsítést és az egykulcsos adó bevezetését sürgeti az MDF.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!