Friss hírek

2007.10.30. 10:30

Leváltották a komáromi magyar múzeum igazgatóját

<p>Leváltották az egyik legjelentősebb dél-szlovákiai magyar múzeum igazgatóját, Fehér Csaba menesztéséről az intézményt fenntartó Nyitra megyei önkormányzat közgyűlése határozott hétfőn. Az intézmény neve jövő januártól nem Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma lesz, hanem csak Duna Mente Múzeuma.</p>

Fehér leváltását a szlovák pártok megyei koalíciója támogatta, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig ellenezte. Az intézmény névváltoztatást azzal indokolták, hogy "háttérbe szorult a működési terület regionális jellege", mert a magyar kisebbség történetével, néprajzával és kultúrtörténetével kapcsolatos tevékenység vált dominánssá.

Az indítvány szerint az igazgató megsértette a szlovák államnyelvről szóló törvényt, mert a kiállításmegnyitókat elsősorban magyarul tartották. Fehér Csabát azzal is vádolják, hogy kapcsolatot tart magyarországi szélsőséges politikai szervezetekkel.

Az MKP-frakciót Fehér Csaba annak tolmácsolására kérte, hogy sohasem volt semmilyen személyes kapcsolata szélsőségesnek szervezetekkel, magát kereszténynek vallja, és nem antiszemita. "Fehér Csaba személyének összekapcsolása szélsőséges csoportokkal éppen ezért megalapozatlan és célzatos" - állapítja meg az MKP-frakció állásfoglalása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!