Friss hírek

2007.10.31. 10:22

KSH: több, mint 20 ezer lakás készült el az első 9 hónapban

<p>Az év első kilenc hónapjában a tavalyihoz képest 10 százalékkal több, 20 és félezer lakás készült el, és csaknem 33 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Budapesten ebben az időszakban 30 százalékkal több lakás készült el, mint tavaly. A kis lakások egyre népszerűbbek a fővárosban, ezzel azonban 5 négyzetméterrel, 64-re csökkent a fővárosi lakások átlagos alapterülete. Ez 23 négyzetméterrel marad el az országos átlagtól, ami 87 négyzetméter.</p>

A III. negyedévben tovább folytatódott az elkészült lakások számának növekedése, ami 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat. Az év első kilenc hónapjában az új lakások több, mint felét magánemberek építették, 46 százalékát pedig vállalkozások. Az eddig is alacsony mértékű önkormányzati lakásépítés, illetve a bérlakásépítés tovább csökkent január és szeptember között, a KSH száznál is kevesebb ilyen ingatlant regisztrált. A lakások számának emelkedése elsősorban a fővárosi vállalkozói lakásépítésből származik.

Az új lakások 47 százaléka a Közép-Magyarországi régióban készült el, és a lakásépítési engedélyek 49 százalékát is itt adták ki. Az építési kedv növekedését lehet tapasztalni a Közép-Magyarországi mellett a Közép- és Nyugat-Dunántúli régió minden megyéjében, ugyanakkor a Dél-Alföldi Régióban visszaesett a kiadott új engedélyek száma - közölte a KSH.

Szeptember végéig csaknem 500 üdülő készült el, ez 42 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, és több mint ezer új üdülőre adtak ki építési engedélyt, ami több, mint a kétszerese a 2006-os számoknak. A KSH adatai szerint 2300 lakás szűnt meg az év első 9 hónapjában, ami 5 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A megszűnt lakások átlagos alapterülete 68 m2 volt.

Az első 9 hónapban kiadott új építési engedélyek alapján csaknem 3 millió négyzetméternyi lakás építését tervezik, ami 2 százalékkal több, mint tavaly. A nem lakóépületek kategóriájában több mint 2,3 millió négyzetméter a beépítésre szánt terület, ami 18 százalékos csökkenést jelent. Az ipari és mezőgazdasági épületek tervezett területe alig éri el az előző évi háromnegyedét, és egyötöddel visszaesett az oktatási, egészségügyi, kulturális célú épületek területe is - közölte a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!