Friss hírek

2007.10.06. 16:47

Kitelepítettekre emlékezett a magyar házelnök Szlovákiában

<p>Igéretéhez híven egyelőre sem beszédet nem mondott, sem a sajtónak nem nyilatkozott Szili Katalin házelnök, aki szombaton a szlovákiai Pozsonypüspökiben vesz részt a második világháború után kitelepítettekre. A magyar Országgyűlés elnökét egy hónappal ezelőtt a felvidéki magyar közművelődési és társadalmi szervezet, a Csemadok helyi csoportja hivta meg.</p>

Nem nyilatkozik Csáky Pál sem, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ugyancsak jelen lévő elnöke. A politikus azonban, aki maga is tagja a Csemadok pozsonypüspöki szervezetének, beszédet fog mondani a megemlékezésen- mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy Elza, a Csemadok helyi vezetője.

A megemlékezés engesztelő szentmisével kezdődött, amelyet Koller Gyula pápai prelátus celebrált. Ezután Szili Katalin jelenlétében kopjafát lepleztek le a meghurcoltak emlékére. A kopjafánál Nagy Elza mondott beszédet, kiemelve az emlékezés fontosságát.

Az Országgyűlés elnöke és kísérete - amelyben mind az öt parlamenti frakció egy-egy kepviselője is jelen van - ezután a kegyelet virágait helyezte el a Hősök szobránál.

Szili Katalin látogatását a szlovák és a magyar sajtó is nagy figyelemmel kíséri.
Az egykor főleg magyarok lakta Pozsonypüspökit 1970-ben közigazgatásilag Pozsonyhoz csatolták. A kitelepítés és a hetvenes években felgyorsult lakótelepépítés miatt a magyar lakosság aránya mára körülbelül 15 százalékra csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!