Friss hírek

2007.10.31. 15:39

Kamionstop szerda estétől

<p>A teherautók, kamionok közlekedését is érinti a hosszú hétvége, a kamionstop már szerdán késő este elkezdődik. A jogszabályok rendelkezései miatt a nemzetközi forgalomban közlekedő nehéz teherautók vasárnap mentesülnek a közlekedési tiltás alól.</p>

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlése szerint szerdán este 22 órától csütörtökön este 22 óráig lesz kamionstop, illetve szombaton szintén este tíztől vasárnap este tíz óráig. A kamionstopot kormányrendelet szabályozza és eszerint november 4. és március 1. között a korlátozás nem vonatkozik a nemzetközi forgalomban közlekedő kamionokra. Ezért vasárnap ezek a teherautók szabadon közlekedhetnek.

A korlátozás célja egyébként az emberek hétvégi nyugalmának biztosítása. a kamionstop a 7 és fél tonna össztömegű magyar és külföldi jelzésű teherautókra, vontatókra, mezőgazdasági vontatókra és ezek pótkocsijaira vonatkozik.

Vannak kivételek is. A Független Hírügynökség információi szerint ezek elsősorban a katonai, rendőri teherautók, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűzoltók, katasztrófavédelmisek, a polgári védelem és a vám- és pénzügyőrség hét és fél tonnánál nehezebb járművei. Az egyéb teherszállítók hetven kilométeren belül az átrakóállomások között, a határátkelők és a legközelebbi átrakóhelyek között közlekedhetnek hétvégén is. Kivételek még - egyebek mellett - a katasztrófaelhárításban, közműépítésben, különböző közlekedési útvonalak fenntartásában, karbantartásában segédkező nehéz járművek is. A tiltott időszakban az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss- és fagyasztott húst és hústermékeket, friss pékárut gyorsan romló élelmiszert szállító teherautók, kamionok is közlekedhetnek a közutakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!