Friss hírek

2007.10.29. 12:09

Halálos baleset után sem kötelező az alkalmassági vizsgálat

<p>Jelenleg még halálos közúti baleset után sem kötelező rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatra küldeni a buszvezetőket, noha ezt évek óta szorgalmazza a közlekedési hatóság - mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság pályaalkalmasság vizsgálati igazgatóságának vezetője. Perczelné Makai Jolán hozzátette: nincs különbség a városi buszok és a nemzetközi járatok vezetőinek alkalmassági vizsgálata között. Hétfő hajnalban hárman meghaltak és 24-en megsérültek, amikor egy magyar turistabusz felborult Ausztriában.</p>

A leendő buszvezetőknek mindössze egyetlen alkalommal kell részt venniük képességfelmérő vizsgálaton. Ennek célja kideríteni, hogy a sofőrjelöltnek megvannak-e azok az egyéni pszichológiai jellemzői, amelyek a biztonságos járművezetéshez szükségesek. A teszt képesség- és szűrő személyiségvizsgálatból áll - mondta a szakember. Perczelné Makai Jolán hozzátette: ezt a pszichológiai tesztet csak akkor kell újra elvégezni, ha az orvos, a munkáltató vagy a rendőrség újabb vizsgálatra küldi a sofőrt.

Hétfőn hajnalban egy magyar turistabusz szenvedett balesetet Ausztriában az A2-es autópályán Modriachnál, Stájerországban, Graz-tól délnyugatra. A Bécs felé haladó buszon 42-en utaztak, közülük hárman meghaltak, hárman súlyosan, 21-en könnyebben sérültek. A busz eddig ismeretlen okból a herzogbergi alagút után előbb lehajtott a leállósávra, ott elsodort egy közlekedési táblát és az út szélén lévő beton elválasztót, majd beleborult az árokba. Az elsődleges vizsgálatok szerint a könnyebb sérüléseket szenvedett sofőr nem ivott és betartotta a kötelező pihenőidőket is.

Október közepén hét ember került kórházba, amikor árokba hajtott egy menetrendszerinti busz a Vas megyei Vasszécsény mellett. A sofőr a rendőröknek azt mondta, hogy rosszul lett, ezért hajtott le az úttestről. A busz nem fordult teljesen az oldalára, mert az árok fala megfogta.

Július elején egy turistákat szállító busz borult fel és zuhant több métert a fővárosi Grassalkovich úton. A rendőrök szerint a sofőr hibázott, de a nyomozás még tart. A balesetben akkor 36-an sérültek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!