Friss hírek

2007.10.09. 16:25

Felvételi 2008: hétfőtől lehet jelentkezni a tavaszi képzésekre

<p>Idén a két felvételi eljárás miatt két felvételi tájékoztató jelenik meg, vagyis külön, október 15-én megjelenő kiadvány tartalmazza majd a korábban keresztfélévesnek nevezett, februárban induló képzéseket. A listát az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a felvi.hu-n is közzéteszik, amit az egyetemek, főiskolák menüpont alatt találnak majd a diákok.</p>

A kiadványban szereplő, több mint 50 felsőoktatási intézmény többsége szakképzést hirdet, de természetesen alap- és mesterképzésekre is lehet jelentkezni. A felsőfokú szakképzések, illetve a mesterképzési szakok több mint fele államilag támogatott formában is indulhat. A februárban induló képzésekre a közép- és felsőfokú végzettségűek jelentkezhetnek, november 15-ig. A jelentkezési lapokat október 15-től lehet megvásárolni a könyvesboltokban, nyomtatványboltokban és a nagyobb postahivatalokban. A felvételi eljárás díja 9 ezer forint, ezzel három intézménybe lehet pályázni. A jelentkezőkről január 15-én döntenek az egyetemek, illetve főiskolák - tájékoztatott közleményében az OFIK.

A hagyományos, szeptemberben induló képzéseket tartalmazó Felvételi Tájékoztató december 15-én jelenik meg. Ezekre 2008. február 15-ig lehet beadni a jelentkezést. Aki a jövő év tavaszán teszi le az érettségit, az leghamarabb ebben az eljárásban pályázhat a felsőoktatásba.

Az OFIK több kiegészítő kiadvánnyal segíti a felvételizőket: október végén jelenik meg a "Felvételi tájoló", amely a meghirdetett szakok mellett a különböző iskolákról is részletes információkkal szolgál, valamint beszámol arról, hol szerezhetnek a diákok szakmai gyakorlatot és milyen ösztöndíj lehetőségek vannak. Az OFIK jövőre is megjelenteti majd a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények rangsorát, ez november közepétől lesz elérhető.

Az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben az őszi eljárásban már az új pontszámítást használják, vagyis a korábbi 144 pontos rendszert egy 480 pontos számítás váltja fel, gyakorlati vizsga alapján pedig kizárólag a művészet és művészetközvetítés szakokon lehet majd pontot számolni. Az új rendszerben összesen 200 tanulmányi és 200 érettségi pontot lehet szerezni, és maximum 80 többletpontot lehet szerezni. A mesterképzésben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények 100 pontos rendszerben határozzák meg - közölte az OFIK.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!