Friss hírek

2007.10.29. 17:56

"Élmény-múzeumok" létrehozását tervezi a szaktárca

<p>Lezárult az önkormányzati múzeumok modernizációját elősegítő Alfa programnak az első üteme. Az elmúlt négy évben 1,2 milliárd forintot fordított a szaktárca az önkormányzati múzeumok modernizációjára. A következő szakaszban a többi között az "élmény-múzeumok" elindítása az egyik fő cél - erről Schneider Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszélt hétfőn Budapesten.</p>

A kulturális tárca 2004-ben indította el az Alfa-programot. 2004-és 2007 között országszerte 18 új állandó kiállítás jött létre, és 20 állandó tárlat korszerűsítése valósult meg, összegezte a szakállamtitkár. A programban nagy hangsúlyt kapott a műtárgyállomány megőrzése és védelme, tette hozzá Schneider Márta.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy a múzeumi nagyrendezvények, mint a Múzeumok Majálisa, vagy a Múzeumok Éjszakája országszerte százezreket mozgat meg. A szaktárca ezért indította tavaly útjára a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelyik idén hetven múzeum részvételével november közepéig tart.

Az Alfa plusz program részeként 2008-és 2013 között a tárca egyebek mellett a gyermek- és látványközpontú múzeumok megvalósítását tűzte ki célul. A múzeumlátogatási szokások ugyanis mára jelentősen megváltoztak, a szakmai tartalmat szórakoztatóan kell a közönség elé tárni, hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Tavaly 11,6 millió látogató fordult meg az önkormányzati múzeumokban, ezt a számot 2013-ig 14-15 millióra szeretné növelni a szaktárca, foglalta össze Schneider Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!