Friss hírek

2007.10.31. 18:45

Ellenzik a bányabővítést Siklóson

<p>Nem akarnak bányabővítést a siklósiak. A baranyai város határában egy 9,6 hektáros mészkőbánya területét szeretnék 3 hektárral növelni. A helyiek tiltakoznak, azt mondják: a robbantások miatt már eddig is elviselhetetlen volt a környéken a por, és megrepedtek a házak falai a környéken. A bővítés miatt veszélybe kerülhet a harkányi gyógyfürdő vízellátása is, mivel a bánya alatt folyik át a gyógyvizet tápláló ér. A bánya tulajdonosa szerint a szakhatóságok megadták az engedélyt, így nem értik, hogy a siklósiak miért félnek.</p>

Évente 150 ezer tonna követ termelnek ki most a siklósi mészkőbányából. Ezt a mennyiséget robbantják, aztán dömperekre pakolják. Az építőipar, a gyógyszeripar illetve az élelmiszeripar használja fel a követ, mivel 96 százalékos a kalciumtartalma.

"A robbantások hatására megrepedező kőzetrétegen keresztül olaj juthat be a kőzetekbe, és leszivároghat egészen a harkányi gyógyvizet biztosító rögökig" - mondta a Független Hírügynökségnek Ranga János, a Zöld Forrás Egyesület szakértője.

A bánya képviselője nem érti a siklósiakat. Katics Tibor, a Dráva-Kavics és Ingatlan Kft. bányamérnöke a Fügetlen Hírügynökségnek elmondta: minden hatósági engedélyük megvan, tehát elvileg semmilyen környezeti kár nem éri a siklósiakat.

A környezetvédők az engedélyeket megfellebbezték, és várják az újabb szakhatósági állásfoglalásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!