Friss hírek

2007.10.17. 15:13

Djindjics megígérte Mladics letartóztatását

<p>A meggyilkolt Zoran Djindjics szerb kormánybfő 2003 elején, nem sokkal lelövése előtt ígéretet tett arra, hogy kiadja Hágának Ratko Mladicsot - mondta el szerdán Carla del Ponte hágai főügyész.</p>

Del Ponte szerint Djindjics kijelentette: "át fogom adni Mladicsot". A főügyész azt mondta, hogy ez 2003 februárjában történt, amikor Djindjics annyit kért tőle: legyen türelemmel tavaszig, mert addigra befejeződik a szerb rendőrség reformja. Egy hónappal beszélgetésük után azonban Djindjicset meggyilkolták Belgrádban. A merényletet a rendőrség különleges egységének tagjai követték el, mert attól tartottak: ők is Hágába kerülhetnek a horvát és bosnyák harctereken elkövetett tetteik miatt.

A hágai főügyész, aki az év végén távozik tisztségéről, a frankfurti szerb nyelvű Veszti című lapnak nyilatkozva ezzel első ízben cáfolta Florance Hartmannnak a hágai törvényszék volt szóvivőjének állításait. Hartmann a Béke és büntetés című könyvében azt írja: Djindjics a NATO segítségét kérte Ratko Mladics elfogásához, akkor, amikor 2001. júniusában kiadták Hágának Milosevicset. Del Ponte erre nem emlékszik.

Ratko Mladics a legkeresettebb hágai szökevény, a boszniai szerbek volt katonai vezetője, akit háborús bűnökkel, többezer szrebrenicai muzulmán polgári személy lemészárlásával vádolnak. Amíg Belgrád őt nem tartóztatja le és adja ki Hágának, addig Brüsszel nem írja alá az országgal az uniós társulási és stabilizációs megállapodást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!