Friss hírek

2007.10.08. 14:49

Designdíjak 2007 - Jöttek, láttak, győztek a fiatalok

<p>Hétfőn délután ötkor adják át a 28. Magyar Formatervezési Díjakat. Az idei designpályázat abszolút győztesei a fiatalok és a hétköznapi luxus. A díjnyertes alkotásokból kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeumban.</p>

A 28. Magyar Formatervezési Díj pályázatára ebben az évben összesen 222 munka érkezett. Az öt millió forint összdíjazású elismeréssel a magyar design kiemelkedő alkotóit jutalmazzák termék, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában.

Tavaly összesen 254 pályamű érkezett. A nyertes munkák 80 százalékát nők készítették, és a munkák jelentős részét is a nők mindennapjai ihlették. Idén valamivel kevesebb, 222 pályamunkát küldtek be és minden kategóriában a fiatalok taroltak. A magyar formatervezési szakma legrangosabb elismerését elnyerő munkák többsége arról tanúskodik, hogy lehet kreatívan belopni a luxust a mindennapjainkba.

A termékkategóriában Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja című munkáját, Koós Pál Etalon Essence hangfalát, Pálos Andrea és Rakonczai Gábor Óceáni evezős hajóját, valamint a Szövetség 39 és a NextLab alkotói közösség Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzatát díjazta a Magyar Formatervezési Tanács.

Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia projektje részesül az elismerésben. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig a vizuális kommunikáció kategóriában kapja a Magyar Formatervezési Díjat.

A hat designdíj mellett további öt különdíjat is kiosztanak. Díjban részesül Kaszta Móni Vass cipő arculata, Wittinger Csaba BMW tanulmányautója, az Országos Vérellátó Szolgálat számára készült Fiatalok a véradásért kampány, Bendzsel Tamás és Nyitrai Zoltán NanoSpect/CT in vivo kisállatvizsgáló, képalkotó rendszere és Szilasi Gábor Tripon jégvitorlása.

A díjazott és a bírálóbizottság által érdemesnek tartott munkákból kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállító termében. A tárlat október 28-ig tekinthető meg Budapesten. A design kiállítás idén először vidéken is bemutatkozik. Sopronban november 8-ától november 25-ig állítják ki a formatervezett alkotásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!