Friss hírek

2007.10.29. 14:42

Csendesebb autókereket

<p>Legyen kötelező az Európai Unióban a zajkímélő autógumi. Az EU környezetvédelmi miniszterek kedden tárgyalnak Luxemburgban holland kollégájuk indítványáról, amely szerint az új gépjárműveket már csak a korszerűbb gumikkal lehetne felszerelni.</p>

Jacqueline Cramer szerint ma már minden jelentősebb gyártó kínálatában szerepel a hagyományoshoz képest fele olyan zajos kerék, amelyet a gumi összetétellel és a profil módosításával érnek el. Mérések szerint a környezetbarát gumi három decibel zajt okoz, amely kedvező az autópályák és forgalmas utak környékén élőknek, csakúgy, mint az autóban ülőknek. A miniszter szerint a környezeti zajártalmakkal szembeni védekezésre, mint például lakóépület szigetelésre, vagy az autópályák mentén felhúzott zajtompító falakra sokkal kevesebbet kellene költeni.

Ugyanígy jelentős megtakarítás érhető el, ha a magas zajszint miatti megbetegedéseket is sikerül visszaszorítani. Becslések szerint az Európai Unióban mintegy 48-100 milliárd eurót lehetne megspórolni. Nem ismert, hogy az új technológiával készült autókerék mennyivel kerül többe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!