Friss hírek

2007.10.28. 17:37

Csaknem 300 biciklista vett részt azon a demonstráción, amelyen halálra gázolt társukra emlékeztek

<p>270-en vettek részt azon a vasárnapi néma biciklizésen, amelyen a múlt héten halálra gázolt társukra emlékeztek a kerékpárosok - tájékoztatta a Független Hírügynökséget László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A kerékpárosok a baleset helyszínén, a Thököly út-Stefánia út kereszteződésénél egy fehérre festett "szellembiciklit" kötöttek ki egy oszlophoz emlékül, és magasba emelt kétkerekűikkel búcsúztak valamennyi vétlen biciklis áldozattól.</p>

Az elnök elmondta: a helyszínen a kerékpárosok gyűjtést is rendeztek, mert kiderült, hogy a múlt héten elhunyt társuk családja rossz anyagi körülmények között él. A biciklisek 250 ezer forintot adtak össze, amelyet az özvegynek nyújtottak át.

A demonstráción László János beszédében többek között azok felelősségéről beszélt, akik rég elavult alapelvek szerint úgy tervezik, úgy rendelik meg az utakat, hogy nem veszik figyelembe a kerékpárosok érdekeit. Szólt a jogszabályalkotók, a hatóságok felelősségéről és a járművezetőkéről is. Az elnök szerint nagy gond az is, hogy még mindig tartja magát az a szemlélet: a kerékpározás csupán egy hobbi, egy zavaró probléma.

A múlt heti balesetnél a kerékpáros szabályosan közlekedett, ám amikor át akart hajtani a kereszteződésen egy kanyarodó autó elgázolta. László János elmondta: a helyszínen csak a járdán kerekezhetnek a biciklisták, amely a szakemberek szerint sem biztonságos. Többek között azért, mert az autósok nem érzékelik azt, hogy a kerékpárosokkal együtt közlekednek, így kanyarodásnál legfeljebb a gyalogosokra figyelnek, a gyorsabban haladó biciklisekre nem. A Stefánia-Thököly út sarkán ráadásul hetek óta az a jelzőlámpa sem működik, amely figyelmeztethetné az autósokat a kerékpáros forgalomra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!