Friss hírek

2007.10.02. 09:52

Az ENSZ megbízott Burmában tárgyal

<p>Burmában (Mianmar) tárgyal Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja, miután hajlandó volt őt fogadni az ország egyik vezetője - jelentette az AFP francia hírügynökség kedden reggel. A múlt héten brutálisan levert békés tüntetések áldozatainak száma valószínűleg nagyságrendekkel nagyobb, a katonai rezsim által közölteknél.</p>

Gambari több napja várt arra, hogy fogadja őt Tan Swe tábornok, a Burmát irányító három katonatiszt egyike. A fővárosban folyó tárgyalás részleteiről egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást az ázsiai ország kormánya.

Helyszíni beszámolók szerint a különmegbízott találkozott kormányellenes tüntetőkkel, akik szabadon választott és befolyásolástól mentes kormányt követeltek és tárgyalásokat folytatott a házi őrizetben élő Aung San Suu Kyi ellenzéki vezetővel is.

Közben egyre több jel utal arra, hogy a múlt héten kegyetlenül elfojtott tüntetés-sorozatnak a hivatalostól eltérően nem tíz, hanem akár több ezer halálos áldozata lehet. A burmai hadsereg egyik tisztje és több más szemtanú is azt állítja, hogy a főváros, Rangoon környéki erdőkben több száz holttest hever.

Burmában 20 éve van katonai diktatúra, a tüntetések három hete kezdődtek, a drasztikus áremelések miatt. A tiltakozás később kormányellenes tüntetéssé nőtte ki magát, de mindaddig békés maradt, míg a hadsereg rá nem támadt a tüntetőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!