Friss hírek

2007.10.30. 17:01

Amerikai elismerés magyar professzornak

<p>A Harvard Egyetem orvostudományi tanszékén professzori széket neveztek el Jólesz Ferenc radiológusról helyi idő szerint hétfő este Bostonban. Az elismerés azt jelenti, hogy a tanszék professzori állása a jövőben az ő nevét viseli. Az Egyesült Államok híres egyetemein bevett gyakorlat, hogy jelentős tudósokról neveznek el professzori állásokat.</p>

Egy professzori szék elnyeréséhez, a tudományos munka mellett jelentős adományra is szükség van, amelyet az egyetem kap meg. A három millió dollárt (több mint 525 millió forint) meghaladó összeget a General Electric biztosította a magyar szakembernek. A cég egyébként Jólesz Ferenc kutatásait is támogatta. A magyar tudósról elnevezett professzori szék első birtokosa eddigi helyettese, az ír származású Clare Tempany lesz.


A 61 éves magyar professzor legfontosabb találmányai, mint például a mágnesrezonanciás képalkotó (MRI) készülék és a mágnesrezonanciával irányított, fókuszált ultrahangágyú (MRgFUS), lehetővé teszik, hogy műtét közben figyelje a sebész a szike útját a beteg testében, illetve vágás nélkül tudnak megsemmisíteni rákos sejteket. Jólesz professzor műszerével olyan beavatkozás is lehetséges, amelyet követően a beteg még aznap visszamehet dolgozni a munkahelyére.

A tudós Magyarországnak is adományozott egy ilyen műszert, amelyből mindössze harminc működik a világon, és amellyel a méhen belüli miómát lehet gyógyítani.

Jólesz Ferenc harvardi tanszéke együttműködik a budapesti Semmelweis Orvostudományi Eegyetem és a Kaposvári Egyetem kutatóival. Jelenleg is több magyar orvos tanul a Harvardon, akik Jólesz Ferenc tanítványai, és a rák elleni radiológiai módszereket kutatják.


Jólesz Ferenc az Amerikai- és a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!