Friss hírek

2007.10.20. 09:30

A tengerek kevesebb széndioxidot nyelnek el, mint a klímaszakértôk remélték

<p>Brit tudósok felfedezték, hogy az Atlanti-óceán csak fele annyi széndioxidot nyel el, mint régebben, adta hírül szombaton a BBC brit rádió weboldala. A jelenség meglepô és aggasztó, mert a szakemberek eddig azt remélték, hogy az általános felmelegedést (az üvegházhatást) okozó gázok egy részét az óceánok el fogják nyelni.</p>


A brit tudósok kereskedelmi hajókra szerelt automata érzékelôk segítségével 10 éven át mérték az Atlanti-óceán északi vizeinek széndioxid-tartalmát. Több mint 10 ezer mérési eredménybôl vonták le a következtetést.

Más kutatók pár hónapja a Déli-sark körüli tengereken is azt tapasztalták, hogy csökken széndioxid-elnyelôdés. Az ottani mérési eredmények szerint a víz széndioxid-tartalma negyed század alatt nem nôtt, holott ez alatt az idô alatt 40 százalékkal több széndioxid került a levegôbe.

Egyelôre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a tengervíz széndioxid-elnyelô képességének csökkenése valamilyen szokásos természeti folyamatnak a része, vagy már maga is a globális felmelegedésnek a következménye.

A levegôbe kerülô széndioxidnak csak a fele marad ott, a másik felét elnyelik a növények és a tengerek. A klímatudósok korábban abban reménykedtek, hogy az emberiség által okozott fokozódó széndioxid-kibocsátással körülbelül 40 évig lépést tart majd a tengerek elnyelô képessége.

Mindebbôl az következik, hogy a levegô széndioxid-tartalma a közeljövôben nagyobb lesz, mint ahogy eddig számították a szakértôk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!