Friss hírek

2007.10.31. 19:10

A szerbek számára fontosabb Koszovó mint az uniós jövő

<p>Amennyiben az ország uniós csatlakozásának előfeltétele Koszovó függetlensége lenne, a szerbek 70 százaléka nem támogatná azt - derül ki a Politikum ügynökség felméréséből.</p>

A szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának megrendelésére készült felmérés szerint a polgárok 71,55 százaléka támogatja az ország uniós csatlakozását. A NATO népszerűsége igen csekély, mindössze 26 százalék szeretné Szerbiát a szervezet tagjaként látni. Ez a szám valószínűleg az ország 1999-es NATO bombázása miatt iylen alacsony. A kutatásból kiderül, hogy amennyiben az EU-s csatlakozás előfeltétele Koszovó függetlenné válása lenne, a szerbek túlnyomó többsége, 70 százalék elutasítaná a tagságot.

A szeptember és október folyamán végzett felmérés szerint a megkérdezettek 56,68 százaléka úgy véli: Koszovónak Szerbia keretein belül kell maradnia, autonómiával. A polgárok valamivel több mint egynegyede, 27,84 százalék a tartomány felosztását tartja a legjobb megoldásnak, a függetlenséget pedig 6,05 százalék jelölte meg elfogadhatónak.

A Koszovó státusára vonatkozó tárgyalások kimenetelét illetően 43,2 százalék szerint a végkifejlet a tartomány függetlensége lesz, 14,88 százalék szerint Koszovó autonómiát kap, 14 százalék úgy véli: a tartomány a nemzetközi közösség protektorátusa marad a jövőben is.

Koszovó névleg Szerbiához tartozik, de 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt áll. A zömében albánok lakta tartomány teljes függetlenséget szeretne, erről azonban Szerbia hallani sem akar. Belgrád és Pristina, nemzetközi közvetítőkkel, december 10-ig folytat tárgyalásokat Koszovó státusáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!