Friss hírek

2007.10.31. 15:55

A Pentagon nem szolgáltatná ki a biztonsági cégeket az irakiaknak

<p>Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon nem ért egyet az iraki kormánykabinet törvénytervezetével, amely saját ellenőrzés alá vonná a külföldi biztonsági cégeket. Erről név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselők beszéltek a sajtó képviselőinek. Az ügy másik fejleménye, hogy Condoleezza Rice és a külügy vezetése nem tudott arról, hogy a minisztérium diplomáciai biztonsági irodája (amelynek vezetője, Richard Griffin, a múlt héten mondott le a botrány miatt) büntetlenséget ígért a Blackwater biztonsági cég embereinek.</p>

Az új iraki törvénytervezettel kapcsolatban Washington azt mondja, hogy az kiszolgáltatottá teszi az amerikai kormányzat által megbízott biztonsági cégek alkalmazottait a terroristáknak és az iraki hatóságoknak is.

Az iraki parlament olyan törvényt készül elfogadni, amely a biztonsági szabályok megsértése esetén a külföldi cégeket is büntethetővé teszi, mégpedig az iraki törvények szerint. Ezek a cégek még az amerikaiak vezette átmeneti hatóság által hozott rendelet értelmében büntetlenséget élveztek az ideiglenes iraki kormánytól, a helyi hatóságok semmilyen formában nem ítélkezhettek felettük. Ahogy Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő fogalmazott: a korábbi, 17-es számú, az amerikaiaknak védettséget biztosító intézkedés hatályát ezennel eltörlik.

Az irakiak egy része korábban is törvények felett álló zsoldosként tekintett az amerikai védelmi és külügyminisztérium által felkért biztonsági magáncégek kommandósaira, de a szabályozás létrehozásának a Blackwater-ügy adott lökést. Szeptember 16-án az amerikai Blackwater biztonsági cég 17 irakit ölt meg. A washingtoni viszgálat szerint önvédelemből következett be a tragédia. A bagdadi vizsgálat ugyanakkor egyértelműen állítja, hogy az irakiak nem nyitottak tüzet az amerikaiakra. Az iraki hatóságok 136 millió dolláros kártérítést követelnek az Egyesült Államoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!