Friss hírek

2007.10.14. 07:50

A nyilas hatalomtávételre emlékeznek Budapesten

<p>A nyilas hatalomátvétel áldozataira emlékeznek vasárnap délután Budapesten, a Szent István parkban. A nyilas hatalomátvétel 63. évfordulójának előestéjén "az üldözöttekre, az elhurcoltokra, a vágóhídra küldött katonákra, a felkoncolt katonszökevényekre, a amunkaszolgálatosokra, a abudapesti ostrom civil áldozataira, az ellenállókra és az értelmetlen pusztításra emlékeznek." 63 évvel ezelőtt, 1944. október 15-én vették át a nyilasok a hatalmat.</p>

A Raoul Wallenberg szobránál tartott ünnepségen több szervezet jelezte részvételét, így a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Békeszövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Nagy Imre társaság, az Országos Cigányönkormányzat, a Bibó István Közéleti Társaság, a Raoul Wallenberg Alapítvány, a Wesley János lelkészképző Főiskola, a Pallas Páholy-Klubháló Egyesület, a Vörösmarty Öregcserkészek Baráti Köre és az Angyalföldért Egyesület képviselteti magát.

1944. október 15-én Horthy Miklós kormányzó bejelentette, hogy fegyverszünetet kér. Délután németek szállták meg a Duna-hidak hídfőit és a Rádiót, ahol este elhangzott Szálasi Ferenc kiáltványa a hatalomátvételről és arról, hogy a harc folytatódik Németország oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!