Friss hírek

2007.10.02. 17:15

A jogi szakértők már megegyeztek a reformszerződés szövegéről

<p>Elkészült az Európai Unió reformszerződésének szövegtervezete- jelentette be kedden az EU soros elnöke, Portugália. A közlemény szerint a 27 tagállam jogi szakértőinek sikerült megegyezniük a szövegről.</p>

A neheze ugyanakkor még hátra van: a dokumentumról előbb a külügyminiszterek egyeztetnek október 15-én, majd három nappal később a tagállamok állam- és kormányfői is megvitatják a tervezetet a lisszaboni csúcstalálkozójukon. A tervek szerint itt hagyják jóvá a dokumentumot. Az ünepélyes aláíást decemberre tervezik, jövőre pedig minden tagállam ratifikálja a reformszerződést. 2009. január elsején lép életbe a dokumentum, még az Európai Parlamenti választások előtt.

A reformszerződés hivatott kiváltani az Unió alkotmányos szerződését, amelyre Hollandia és Franciaország népszavazáson mondott nemet. A tagállamok egy időre félretették az alkotmány ügyét, végül pedig abban állapodtak meg, hogy reformszerződést hoznak létre. Ebben megmaradnak az alkotmány legfontosabb elemei. Az alkotmányt azért hozták létre, hogy megreformálják az Unió működését. A szabályokat ugyanis 6 tagállamra határozták meg, 2007 január elsején pedig 27 tagúra bővült az EU.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!