Friss hírek

2007.10.06. 09:59

A Hangfoglaláson a cd-másolás és az illegális letöltések ellen emelnek szót a zenészek

<p>A becslések szerint évente legalább tízmilliárdos kárt okoznak a zeneiparnak és több milliárdos hiányt az államháztartásnak az illegális cd-másolások és internetes zeneletöltések. A művészek a hétvégi Hangfoglalás című, nagyszabású, ingyenes rendezvényen is igyekeznek felhívni a figyelmet a jelenségre.</p>


Nem tudni pontosan, hogy mekkora kárt okozhatnak az illegális cd-másolások és internetes zeneletöltések, hiszen akik elkövetik ezeket a bűncselekményeket, nem készítenek kimutatásokat, nem fizetnek a megvásárolt termékek után járulékokat, és nem jelentenek az adóhivatal felé - mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Péter, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért nevű szervezet igazgatója. A becslések szerint a magyar zeneipart, vagyis a lemezkiadókat, az előadóművészeket és a zeneszerzőket évente 5-10 milliárd forinttal rövidítik meg. Ha ehhez még hozzávesszük például a lemezek áfa-tartalmát és egyéb járulékokat, akkor az államháztartásban is több milliárd forintos hiány keletkezik. A cd-másolóknak és az illegális letöltőknek azt is szem előtt kell tartania, hogy ami nekik olcsó szórakozás, azzal sok ember munkáját, egzisztenciáját sodorják veszélybe Magyarországon - mondta Horváth Péter.

Az illegális másolások és letöltések elleni küzdelmet megnehezíti, hogy a fiatalokat már nem érdekli, hogy milyen formában szerzik be kedvenc előadóik dalait, legyen az internet vagy éppen mobiltelefon. Sokak számára mára természetessé vált, hogy a felvételekhez ingyen is hozzájuthatnak. A probléma megoldására készülnek az új üzleti modellek, de a ProArt igazgatója szerint ezek és a jogszabályok mindaddig semmit sem érnek, amíg nem indul el a szemléletváltás. A rajongókkal meg kell értetni, hogy tudatos fogyasztókká kell válniuk, hiszen a zene nincs ingyen és a művészek teljesítményét tisztelni kell.

A ProArt a tudatformálás és a tájékoztatás szellemében két éve indította útjára az Együtt a zenéért mozgalmat. Ez azt szorgalmazza, hogy az emberek legális formában szerezzék meg kedvenceik lemezeit. A hétvégi Hangfoglalás nevű, nagyszabású, ingyenes zenei rendezvényen a budapesti Syma Csarnokban ezért a fellépő művészek a legális felhasználás mellett is kampányolnak. A rajongók találkozhatnak és beszélgethetnek a kedvenceikkel, dedikáltathatják a lemezeiket és a fotóikat, valamint a rendezvény ideje alatt kedvezményes áron vásárolhatnak cd-ket, és tölthetnek le digitális formában zenét.

A Hangfoglaláson a művészek többször is hangszer-demonstrációt tartanak, vagyis a zenekarok és előadók bemutatják a tudásukat. Fellép például a Sugarloaf, Hrutka Róbert & Jamie Winchester, Szekeres Tamás, Ferenczi György, Nagy Ádám (Roy és Ádám) és Papp Szabi (Supernem). Számos zenész és együttes tart dedikálást és közönségtalálkozót, például Mester Tamás vagy a Lovegun együttes.

A Hangfoglalás kiállítás szombat esti programja négy budapesti klubban folytatódik ingyenes koncertekkel. A Gödör, a West-Balkán, a Kultea és az Almássy téri Szabadidőközpont színpadán magyar és külföldi, ismert és kevésbé ismert zenekarok adnak ízelítő a közép-kelet-európai könnyűzenéből.

A programokról a www.hangfoglalas.hu internetes oldalon lehet olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!