Friss hírek

2007.10.11. 20:17

300 ezer forintra nőhet a közlekedési bírság felső határa

<p>A mostani 100 ezerről 300 ezer forintra nőhet január elsejétől a legkirivóbb közúti szabályszegések legfelső büntetési tétele, elsősorban a gyorshajtóké - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő. A tervek szerint a járművek tulajdonosait szabálysértéskor minden esetben megbírságolják, függetlenül attól, ki vezetett.</p>

A módosítás elsődleges célja az, hogy megszüntessék azt a kibúvót, amellyel sok autótulajdonos él, amikor lefényképezik autóját, de a vezetőt nem tudják azonosítani. A tulajdonosok ilyenkor szokták azt nyilatkozni a rendőrségnek, hogy közeli hozzátartozójuk volt a sofőr, akire nem köteles terhelő vallomást tenni, megnevezni őt. Ezekben az esetekben a jármű tulajdonosát vagy üzemben tartóját fogják kötelezni a bírság megfizetésére.

Az államtitkári egyeztetésen lévő javaslat érdekessége azonban az, hogy a kormány szándéka szerint a tulajdonost akkor is megbüntetnék, ha a más által vezett autóját megállítják a rendőrök, megállapítják a sofőr személyazonosságát, és meg is bírságolják az illetőt - közölte a kormányszóvivő.

A kormány várhatóan jövő szerdán tárgyal a tervezetről - mondta Budai Bernadett.

A bírság felső tétele eredetileg 800 ezer forint lett volna, és csütörtök napközben is volt 400, illetve 500 ezer forintról szóló variáció a sajtóban. Végül 300 ezer forint került a kormányközi egyeztetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!