Friss hírek

2007.09.21. 08:25

Ma temetik a meggyilkolt libanoni képviselőt

<p>Hivatalos gyásznapot hirdetett péntekre a libanoni kormány. Ezen a napon tartják ugyanis a szerdán meggyilkolt Antoine Ghamen, Szíria-ellenes parlamenti képviselő temetését. A 64 éves ügyvédet egy autóba rejtett távirányítású bombával ölték meg. A merényletnek a képviselőn kívül még négy halálos áldozata volt, és több mint hetvenen sebesültek meg.</p>

A kormányzati épületeken és hivatalokon félárbocra eresztették a libanoni zászlót a képviselő temetése miatt, valamint zárva tartanak az iskolák és egyetemek. Ghamen, és két testőrének temetési szertartását Bejrút főleg keresztények lakta negyedében tartják, a 2000 óta a parlamenti képviselő választókerületében.

A Szíria-ellenes keresztény képviselő egy bejrúti robbantás áldozata lett. A pokolgépet egy közelben parkoló, hamis rendszámú Mercedesben rejtették el, és távirányítással hozták működésbe. Ghamen vasárnap tért vissza az országba: júniusban egy másik Szíria-ellenes politikus meggyilkolása miatt hagyta el az országot.

A hatóságok közben egy bejrúti luxushotelben előkészítettek egy különlegesen védett lakrészt azoknak a parlamenti képviselőknek, akik úgy érzik, nincsenek biztonságban. Az országban az utóbbi két évben három olyan vezető politikust gyilkoltak meg, akik Szíria-ellenességükről voltak ismertek

A libanoni parlamentben a merénylet ellenére is megtartják jövő hét kedden az államfőválasztást, miután távozik a jelenlegi, Szíria-párti elnök. A 127 fős libanoni parlamentben Ghanem halálával 68 fősre csökkent a Szíria-ellenes többség. Szerintük a jövő keddi elnökválasztást akarták megakadályozni a merénylők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!