Friss hírek

2007.09.25. 11:05

Gyurcsány Ferenc: a szegregációt fel kell számolni

<p>Az iskola, a tudás, és a kultúra ügye nemzeti sorskérdés, amit nem lehet tovább halogatni - mondta Gyurcsány Ferenc kedden egy szakmai konferencián Budapesten. A miniszterelnök szerint társadalmi fordulatra van szükség ahhoz, hogy felszámolják a szegregációt, és minden gyerek azonos esélyekkel indulhasson az életben. Ha a kormánynak mozgásteret adnak, a ciklus második felében az oktatás lesz az elsőszámú prioritás - ígérte a miniszterelnök.</p>

A gyerekek ötöde nem tanul meg olyan szinten írni és olvasni, hogy később sikeres legyen, minden negyedik középiskolás szakma nélkül kerül ki a közoktatásból. Az alapkészségek hiánya generációnként 20-25 ezer embert érint, ami elképesztően sok - mondta a miniszterelnök. A nemrég közzétett OECD-jelentés szerint Magyarországon a leginkább szembetűnő a felsőoktatásba bejutók aránya, teljesítménye, illetve a családi háttér közötti összefüggés is. Az egyetemi, főiskolai végzettség a nyolcvanas évek óta erősíti a társadalmi különbségeket - fűzte hozzá.

A szegregációs folyamat már 4-6 évesen elindul, a különböző családi háttér miatt más-más iskolába, más pedagógusok közé kerül ugyanis a gyerek. Ma a szabad iskolaválasztásból szabad gyermek- illetve családválasztás lett, amely a közép- és felsőosztály privilégiuma nemcsak Budapesten, de vidéken is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A diákokat nem a tehetségük, hanem társadalmi hátterük alapján differenciálják. Ahhoz hogy ez megváltozzon, nem elég pusztán törvényi szinten szabályozni a kérdést, és nem is kizárólag a pénztől függ a siker. El kell érni, hogy az egész település úgy lássa jónak, ha a roma és nem roma gyerekek együtt tanulnak - mondta Gyurcsány Ferenc. Ha a pedagógus a nemzet napszámosa marad, és elkerüli a tanári pályát, akkor baj lesz. Ebben is fordulatra van szükség - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!