Friss hírek

2007.09.19. 15:48

Brüsszel újabb energialiberalizálási tervei

<p>Az energiaárak csökkentését célzó javaslatot terjesztett elő szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság. A testület azt szeretné elérni, hogy az energiát termelő és eladó társaságok váljanak meg a tulajdonukban lévő áram- és gázvezetékekről, ezzel megteremtve a lehetőséget, hogy egymással versengő cégek licitáljanak a hálózatok használatára. A verseny árletörő hatású, így a fogyasztók járnának jól - indokolt az Európai Bizottság.</p>

Az Európai Bizottság két lehetőséget tárt a tagállamok elé: a teljes, tehát tulajdonosi szétválasztást, illetve azt a lehetőséget, amikor a tulajdonos megmarad, de a szolgáltató és az erőmű önálló vállalatként működne. A javaslatot ismertető brüsszeli sajtótájékoztatón az EB elnöke, José Manuel Barroso világossá tette, hogy a maga részéről a legradikálisabb reformot szorgalmazza, azaz ragaszkodna a tulajdonosi szétválasztáshoz. "Ha egy szupermarket csak a saját áruit kínálná, nem fűződne érdeke ahhoz, hogy új boltokat vagy polcokat alakítson ki a konkurencia termékeinek" - érvelt az elnök.

Neelie Kroes versenyügyi biztos is a fogyasztói érdekeket helyezte előtérbe. "Azokban a tagállamokban, ahol megtörtént a szétválasztás 1998-2006 között csupán hat százalékkal drágult az elektromos áram, míg ahol fennmaradt a monopólium, ott 29 százalékkal fizetnek többet" - mondta.

Németország és Franciaország egyelőre elutasítja a hálózatok önállósodását, Nagy-Britannia és Spanyolország viszont támogatja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, még a tavaszi EU-csúcstalálkozón, az elképzelés első tagállami megvitatásakor kifejtette, hogy a magyar kormány a tulajdonosi szétválasztást nem támogatja, de a vállalatok önállósodását el tudja képzelni. Ez esetben azonban - figyelmeztet Brüsszel - egy bonyolultabb felügyeleti, szabályozási mechanizmusra lesz szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!