Friss hírek

2006.12.16. 08:21

Sólyom: a pártpolitika szinte mindent uralma alá hajt - Inforádió

<p>Sólyom László szerint identitásválság van a politika bal és jobb oldalán, és ez gerjeszti az érzelmi szembenállást Magyarországon, amely egyre inkább megosztja a magyar társadalmat - ezt a köztársasági elnök az InfoRádiónak adott interjújában mondta pénteken este.</p>

Egy bizonyos erkölcsi minimum betartása szükséges ahhoz, hogy a demokrácia működéséhez szükséges bizalom meglegyen. Ha azt tapasztalják az emberek, hogy nincsenek határok, hogy bármit meg lehet tenni, hogy a pragmatikus célok bármilyen eszköz igénybevételét igazolják, akkor valóban megrendül a bizalmuk abban, hogy egy normális rendszerben élnek - jelentette ki Sólyom László.

A köztársasági elnök szerint jelenleg sem a politika, sem a parlamentáris politizálás alapvető intézményei nem működnek megfelelően. Az olyan rendkívüli intézményeket, mint a kivonulás, nem lehet mindennap, rutinszerűen alkalmazni. Az ellenzéknek vissza kell térnie a parlamentbe - mondta Sólyom László. Az elnöki vétót sem lehet csupán azért alkalmazni, mert egy politikai megoldás nem az államfő ízlése szerint való. Csak akkor kell visszaküldeni azt a parlamentnek, ha van esély a változásra - tette hozzá.

A magyar társadalom mélységesen megosztottá vált, de alapvető értékekben a társadalom nagy része egyetért. Mivel sem a jobboldalnak, sem a baloldalnak nem sikerült magát korszerűen definiálnia a rendszerváltás után, az emberek nagy része csak érzelmi alapon tud azonosulni meglehetősen határozatlan fogalmakkal. Ez az érzelmekre alapuló szembenállás önmagát gerjesztve egyre inkább agresszívvé és kizárólagossá válik - de valószínű, hogy idővel elfárad - mondta a köztársasági elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!