Friss hírek

2006.12.15. 20:13

Polgárháborús helyzet a palesztin területeken

<p>Több mint harmincan megsebesültek a ciszjordániai Ramallahban, miután pénteken összetűztek egymással a hatalmon lévő, szélsőséges Hamász és Mahmúd Abbász elnök köré csoportosuló, mérsékeltebb Fatah hívei. Zavargások voltak a Gáza-övezetben is, a Hamász több tízezer támogatója vonult az utcákra. A Hamász közben azzal vádolta meg a Fatahot, hogy merényletet akart elkövetni Iszmail Hanije kormányfő ellen; Hanije nyugalomra szólított fel mindenkit.</p>

Csütörtök éjszaka fegyveresek támadtak a palesztin miniszterelnök autókonvojára Egyiptom és Gáza határánál. A heves tűzharcban meghalt egy testőr, valamint az arcán megsebesült a Hamász kormányfőjének fia. A lövöldözésben végül csaknem 30-an sebesültek meg.

A palesztin kormányfő több arab országban tett körútjának utolsó állomásáról, Egyiptomból tért haza. Ez volt az első hivatalos külföldi utazása. A határnál az izraeliek több órás vita után végül csak úgy engedték tovább Gázába, hogy az egyiptomi oldalon kellett hagynia a magával hozott több mint 30 millió dollárt. Izrael szerint ugyanis a pénzből terrorista akciókat finanszírozhatnak.

Az éjjeli tűzharcot követően napközben is folytatódtak az összetűzések a Hamasz és a Fatah fegyveresei közt a már-már polgárháborús helyzetűvé vált palesztin területeken, Gázában és Ciszjordániában egyaránt - csak Ramallahban 32-en sebesültek meg.

A kormányzó Hamasz és Mahmud Abbász palesztin elnök pártja a Fatah közti feszültségek azután éleződtek ki, hogy a napokban megölték a Fatahot támogató egyik biztonsági vezető három fiát.

A Hamasz januárban nyerte meg a választásokat. Azóta befagyasztották a külföldi pénzsegélyeket, mert a szervezet továbbra sem hajlandó elismerni az izraeli állam létjogosultságát. A palesztin hatóság így hónapok óta nem tudja kifizetni mintegy 165 ezer alkalmazottjának a teljes bérét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!