Friss hírek

2006.12.16. 06:13

Olcsóbb pontynak is jó a leve - Népszabadság

<p>Bár a szokatlanul enyhe időjárás nem kedvezett a lehalászásnak, bőséges a karácsony előtti halválaszték. A nagyobb piaci halárusoknál és az áruházláncokban pedig a szokásosnál nagyobb a kínálat tengerihalból, rákból, és kagylóból is. Az árak viszont borsosak, így nem árt alaposan körülnézni, mert kétszeres árkülönbségek is előfordulhatnak - írja a lap.</p>

Karácsony hete az év végi hajrá időszaka a halászoknak és a kereskedőknek. A fogyasztás kétharmadát adó ponty kilóját 600-650 forintért, a harcsát 1400-ért, a süllőt 1500-ért, az afrikai harcsát és a mediterrán vidékről származó kéksügért pedig 1100 forintért mérik. A hazai halak közül a jóval olcsóbb busa és amur is bőven kapható. Népszerű a lazac is: a tengeri és édesvízi vándorból egész halat, filét, szeletet, kockát árulnak nyersen és konyhakészen, 3200 és 6000 forint közötti áron.

A nagy áruházláncok az idén is akcióznak a hallal. A Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának igazgatója szerint ezzel a fő baj az, hogy leszállítják az általános árszintet. A nagy láncok részesedése azonban csak 25-30 százalékos a halkereskedelemben.

Magyarországon egy év alatt egy kilóval, 3,74 kilóra gyarapodott az egy főre jutó halvásárlás, de Európában így is a sereghajtók közé tartozunk. Egyre több fogy azonban az igényes magyar félkész termékekből; a forgalom 10-12 százalékát már a tisztított, filézett hal teszi ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!