Friss hírek

2006.12.16. 10:53

Konferencia a nemzeti megbékélésről Irakban

<p>Konferenciát tartanak szombaton Irakban a nemzeti megbékélésről, amitől az iraki és az amerikai kormányzat is azt várja, hogy csökkenteni fogja az országot sújtó erőszakot. A konferenciára több mint háromszáz vendéget hívtak meg, köztük az elűzött diktátor, Szaddám Husszein volt pártjának tagjait is.</p>

Nuri al-Maliki iraki kormányfő pénteken este videotelefonon számolt be George Bush amerikai elnöknek a konferenciával kapcsolatos terveiről. Egy fehér házi szóvivő elmondta: az iraki elnök arra számít, hogy sikerül összehozni az iraki vezetők egy csoportját, akik a közös cél, az ország stabilizálása érdekében félre tudják tenni a köztük lévő nézeteltéréseket.

Iraki tisztségviselők szerint a konferencia leglényegesebb kérdése a Baath párt tagjainak visszaengedése a közéletbe. Szaddam Husszein volt pártjának tagjait a diktátor elűzése után mérlegelés nélkül tiltották el a közszerepléstől, és több szakértő szerint ez az egyik oka az országban tapasztalható erőszakhullámnak. A régi iraki hadsereg több tízezer kirugott tisztje közül került ki ugyanis sok terrorista csoport vezetője.

A konferencia szóvivője elmondta, hogy több, külföldre menekült volt Baath pártag is jelen lesz a megbeszélésen, vagy legalább egy megbízottat küld az eseményre. Az előzetes tervek szerint azok térhetnek majd vissza a közéletbe, akik nem követtek el bűncselekményeket az irakiak ellen Husszein vezetése alatt. Az iraki közszférának ugyanis nagy szüksége lenne adminisztratív feladatok ellátásában tapasztalt szakemberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!