Friss hírek

2006.12.16. 10:53

Konferencia a nemzeti megbékélésről Irakban

<p>Konferenciát tartanak szombaton Irakban a nemzeti megbékélésről, amitől az iraki és az amerikai kormányzat is azt várja, hogy csökkenteni fogja az országot sújtó erőszakot. A konferenciára több mint háromszáz vendéget hívtak meg, köztük az elűzött diktátor, Szaddám Husszein volt pártjának tagjait is.</p>

Nuri al-Maliki iraki kormányfő pénteken este videotelefonon számolt be George Bush amerikai elnöknek a konferenciával kapcsolatos terveiről. Egy fehér házi szóvivő elmondta: az iraki elnök arra számít, hogy sikerül összehozni az iraki vezetők egy csoportját, akik a közös cél, az ország stabilizálása érdekében félre tudják tenni a köztük lévő nézeteltéréseket.

Iraki tisztségviselők szerint a konferencia leglényegesebb kérdése a Baath párt tagjainak visszaengedése a közéletbe. Szaddam Husszein volt pártjának tagjait a diktátor elűzése után mérlegelés nélkül tiltották el a közszerepléstől, és több szakértő szerint ez az egyik oka az országban tapasztalható erőszakhullámnak. A régi iraki hadsereg több tízezer kirugott tisztje közül került ki ugyanis sok terrorista csoport vezetője.

A konferencia szóvivője elmondta, hogy több, külföldre menekült volt Baath pártag is jelen lesz a megbeszélésen, vagy legalább egy megbízottat küld az eseményre. Az előzetes tervek szerint azok térhetnek majd vissza a közéletbe, akik nem követtek el bűncselekményeket az irakiak ellen Husszein vezetése alatt. Az iraki közszférának ugyanis nagy szüksége lenne adminisztratív feladatok ellátásában tapasztalt szakemberekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!