Film, konferencia, muzsika a Debreceni Egyetemen

<p><P>Debrecen - A Debreceni Egyetem november elején is zajlik az élet. Most főleg a tudományos konferenciák és előadások dominálnak az egyetemi programokban. De ha valaki csak moziba, koncertre szeretne menni, vagy az egészség megőrzése a fontos, akkor az is talál megfelelő programot november 5 és 10 között.</P></p>

November 5-én, hétfőn, délután 16 órakor az I.-es Belklinika tantermében a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet műszerparkját, azok felhasználási  lehetőségeit mutatják be az itt dolgozó kutatók és oktatók.

Az előadók sorrendben:
Gáspár Rezső: A DE OEC Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
laboratóriumainak rövid  bemutatása.
Szöllősi János, Vereb György: Daganat immunterápia molekuláris markereinek  tanulmányozása biofizikai módszerekkel.  Áramlási és képalkotó citometria.
Damjanovich Sándor, Vámosi György: Fluoreszcencia korrelációs spektroszkópia: molekuláris kölcsönhatások és mobilitás vizsgálata élő sejtekben.
Szabó Gábor, Bacsó Zsolt: Áramlási citometriás HTP esszek. Tárgylemez alapú citometria.
Mátyus László, Jenei Attila: A sejtfelszín vizsgálati lehetőségei atomerő és elektronmikroszkopiával.
Panyi György, Gáspár Rezső: nem ingerelhető sejtek elektrofiziológiai vizsgálata, ioncsatornák farmakológiája.

 

16 órától Csereklyei Andrea ének  hangversenye lesz a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt teremében.

 

November 6-án, kedden, Debrecenbe érkezik az "Egy csepp figyelem" elnevezésű országos kampány, melynek keretében ingyenes vércukorszint-mérést és tanácsadást lehet igénybe venni. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában az egészségnap november 6-án 10 órákor kezdődik az Elméleti Tömb halljában.

 

12 órakorPritz Pál, a „Magyar külpolitika a XX században” címmel tart előadást a Debreceni Egyetem Főépületének XI-es termében. A rendezvény szervezője a MTA Debreceni Területi Bizottság Történész munkabizottsága és a Történelmi Doktori Program.

 

13 órától az I. Belklinika tanteremében Tarr Tünde egyetemi doktori (Ph.D.) értekezésének nyilvános vitájára kerül sor. A doktori értekezés címe „Szisztémás lupus erythematosusos betegek követésével szerzett tapasztalataim különös tekintettel az antifoszfolipid antitestek jelentőségére”. A vitát Nemes Zoltán, az MTA doktora vezeti. Opponens Gergely Péter, az MTA tagja és Hunyadi János, az MTA doktora.

 

14:00 órától a Debreceni Egyetem Főépületének II. emeletén, az Aulában, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett "Debreceni Tudományos Napok, 2007" nyitórendezvényén Prof. Dr. Fésüs László „Kutatás- és tudománypolitika négy évtized tükrében” címmel tartja rektori székfoglaló előadást.


18 órától az MTA DAB Székház „C” teremében Dénes Iván Zoltán „A megosztó válság: 2006. ősz”  című könyvét mutatják be. A rendezvényt a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politikaelméleti és Politikatörténeti Tanszéke, a Gondolat Kiadó és az MTA Debreceni Területi Bizottságának Jogi Munkabizottsága szervezi.

 

Szintén 18 órától Dr.Endes Mihály "Tanzánia, állatparadicsom és az ember" című előadása hangzik el. A Magyar Földrajzi Társaság Debreceni Osztálya és a Csavar-Go Klub országokat bemutató sorozatának helye a Debreceni Egyetem Főépület, IV emelet, (XV. terem) Kádár László terem. .

 

19 órától  Francoise Choveaux (Franciaország) zongoraestje a Debreceni Egyetem

Zeneművészeti Kar Liszt termében lesz hallható.

 

Szintén 19 órától a Debreceni Egyetem Főépületének Auditorium Maximum termében a Mentálhigiénés Filmklub keretében a Tíz csapás című filmet vetítik. A meghívott vendég Dr. Dávid Imre pszichológus.

 

November 7-én "A Teremtés közelében /CERN-Kompakt Müonszolenoid (CMS)/" címmel az MTA DAB székházban részecskefizikusok találkoznak.

 A szimpóium programja:
9.30  Megnyitó
9.40  Trócsányi Zoltán: A Nagy Hadrongyorsító tudományosa célja

10.20  Bencze György: A CERN bemutatása

11.10: Vesztergombi György:  Magyarok a CERN-ben

11.40  Raics Péter:  Debreceni részvétel a CERN kísérletekben
12.10  Szillási Zoltán:  Az LHC CMS detektora

13.30  Lévai Péter: Fizikai problémák, melyekre a CERN-ben keresik a választ
14.00  Horváth Dezső: Egzotikus részecskefizika
14.30  Molnár József: Eszközfejlesztések a CERN-i kísérletekhez
15.00  Fiatalok bemutatkozása, beszélgetés
15.50  Pártos Ferenc v. Horváth Zalán: Az NKTH emléklapjának ünnepélyes átadása, zárszó

 

13 órától a Debreceni Egyetem Természettudományi Karának Kémiai Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság Gyógyszerkémiai és Vegyipari Munkabizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe 2007. évi rendezvénysorozatának keretében „Kémiai Biológia – avagy mit nyújt(hat) a kémia az élettudományoknak”címmel rendez tudományos ülésszakot a DAB Székházban.

 

20 órai kezdettel a „Lammbock - Alles in Handarbeit”című német filmet vetíti a Debreceni Német Kulturális Fórum. A vetítés helyszíne: Zeneművészeti Kar, 16. terem. A belépés díjtalan!

 

November 8-án, csütörtökön,10 órától „Funkcionális élelmiszerek mintavételi és analitikai kérdései” címmel rendez konferenciát az Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának Mezőgazdaságtudományi Kara és az Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézete a DAB Székházban.

 

Novembere 9-én, pénteken, 13 órától Kardos Gábor egyetemi doktori (Ph.D.) értekezésének nyilvános vitáját tartják az I. Belklinka tantermében. A doktori értekezés címe. „Baromfipatogen Pasteurella multocida és Riemerella anatipestifer nyomonkövetése molekuláris epidemiológiai módszerekkel”A vitát Nemes Zoltán, az MTA doktora vezeti. Opponens Rozgonyi Ferenc, az MTA doktora és Pál Tibor, az MTA doktora.

 

16-18 óra az MTA DAB székházbanAz idült vesebetegség jelentős népbetegséggé vált” címmel tartanak tudományos szimpóziumot.

Az előadók sorrendben:
Mátyus János: Az idült vesebetegség felismerése, a számított GFR jelentősége
Trinn Csilla: Miért válik egyre gyakoribba az FSGS
Balla József: A Ca-P anyagcserezavar krónikus vesebetegségben
Kárpáti István: Hogyan gyorsítja fel az idült veseelégtelenség az
érelmeszesedést
ÚjhelyiLászló: A diabeteszes vesekarosodás a vesepótló kezelések leggyakoribb oka

 

NNS 

 

További hírek:http://egyetem.haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!